ΔΙΚΤΥΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
net@ece.ntua.gr

πρωτοβουλίες - παρεμβάσεις | Κινήματα: στην Ευρώπη, διεθνώς


κάλεσμα
Θέλουμε αυτός ο κόμβος να αποτελέσει σημείο συνάντησης για εκείνους και εκείνες που πιστεύουν σε μία δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, σε ένα πανεπιστήμιο απελευθερωμένο από τη διαπλοκή με την οικονομική και πολιτική εξουσία, ανοιχτό στην κοινωνία και εχθρικό προς την εμπορευματοποίηση της έρευνας και της γνώσης.

Ξέρουμε πως ένα τέτοιο πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από αγώνες που υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του και τα δικαιώματα όσων σπουδάζουν και εργάζονται σε αυτό. Και σε τέτοιους αγώνες βρεθήκαμε εμείς οι πανεπιστημιακοί, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των ΑΕΙ που επιχειρούσε η αναθεώρηση του άρθρου 16, αλλά και το σύνολο των νόμων της νεοφιλελεύθερης εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Βρεθήκαμε μαζί με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες μας, πάντα με αγωνία για το μέλλον σε μια εποχή κρίσης. Ελπίζουμε στη δυνατότητα και νέων αγώνων και θέλουμε να συμβάλουμε στο ξεδίπλωμά τους.

Δεν πιστεύουμε πως για να διαμορφωθεί μια τέτοια προοπτική επαρκούν οι όποιες ριζοσπαστικές πρωτοπορίες. Ούτε βέβαια τρέφουμε καμιά αυταπάτη ότι το πανεπιστήμιο που υπερασπιζόμαστε θα υπάρξει μετά από συνεννοήσεις σε κοινοβουλευτικό ή κυβερνητικό επίπεδο. Μόνο ένα πολύμορφο πανεπιστημιακό κίνημα, ανοιχτό στην κριτική σκέψη μπορεί να τρέφει τις ελπίδες μας και τα όνειρά μας. Γι’ αυτό προτείνουμε έναν κόμβο αλληλοπληροφόρησης και συζήτησης που μπορεί να προσφέρει ιδέες, γνώση, προτάσεις και ίσως ευκαιρίες συντονισμού σε ένα τέτοιο κίνημα. Η αντίσταση δεν μπορεί να είναι ατομική.

Δεν μπορούμε άλλωστε στην καθημερινότητα του πανεπιστημίου να σφυρίζουμε αδιάφορα «μικροζημιές και μικροκέρδη συμψηφίζοντας».

Δύναμή μας μπορεί να γίνεται η αλληλεγγύη, η κοινή δράση, η συλλογική αμφισβήτηση και σκέψη, αλλά και η καθημερινή δημιουργία, εκπαιδευτική και ερευνητική, που παλεύει με τα όρια των κυρίαρχων απόψεων, αξιών και θεσμών.

Γιατί η δημιουργικότητα, η αξιοπρέπεια και ο αγώνας των πανεπιστημιακών είναι απαραίτητες εάν θέλουμε να έχουμε ένα πανεπιστήμιο που να αναλογεί στις σύγχρονες κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, που να είναι ανοιχτό στην κριτική σκέψη και πράξη, που να συμβάλει στην υπόθεση της κοινωνικής χειραφέτησης.


Παίρνουμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε τον κόμβο “Δίκτυο Πληροφόρησης και Συντονισμού για το Πανεπιστημιακό Κίνημα” για να μην πάψει να ακούγεται η φωνή όσων υπερασπίζονται τις κατακτήσεις της ΠΟΣΔΕΠ και του πανεπιστημιακού κινήματος, όσων επιμένουν να συνεχίζουν τον αγώνα μαζί με το φοιτητικό κίνημα.

τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ