ΔΙΚΤΥΟ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
και ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
για το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
net@ece.ntua.gr
πρωτοβουλίες - παρεμβάσεις | Κινήματα: στην Ευρώπη, διεθνώςΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ 

ΣΧΟΛΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
http://www.soc.uoc.gr/efd

 

Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ. των μελών (20-10-2010) δηλώνει έντονη δυσαρέσκεια για τις απαξιωτικές κρίσεις που διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου και η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου για το δημόσιο πανεπιστήμιο, τους πανεπιστημιακούς, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Απαξιωτικές δηλώσεις ότι οι πανεπιστημιακοί, υπονομεύουν τη δημοκρατική λειτουργία των Α.Ε.Ι. αναπαράγοντας πελατειακές σχέσεις με τους φοιτητές, είναι εκφραστές ενός πνεύματος σκοταδισμού, είναι εσωστρεφείς και ατελώς συνδεδεμένοι με τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, το μόνο που υποδηλώνουν είναι η πλήρης άγνοια του διδακτικού και ερευνητικού έργου που παράγεται εντός των ΑΕΙ.

Η Γ.Σ. του Ε.Φ.Δ. δηλώνει την κάθετη αντίθεσή της στις προτάσεις της κυβέρνησης να καταργήσει και να συγχωνεύσει Τμήματα-Σχολές και Πανεπιστήμια δίχως σαφώς προσδιορισμένα και ενιαία κριτήρια που θα έχουν την  αποδοχή της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Επιπρόσθετα, τα μέλη Δ.Ε.Π. και οι διδάσκοντες της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών δηλώνουν ότι με κανένα τρόπο δεν θα δεχθούν την επιχειρούμενη από την κυβέρνηση παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει το δημόσιο χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και προσδιορίζει τους όρους για την ακαδημαϊκή, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Α.Ε.Ι. Η πρόθεση της υπουργού να υποκαταστήσει τις Συγκλήτους των Α.Ε.Ι. με διορισμένα από τις κυβερνήσεις περιφερειακά συμβούλια τα οποία θα χαράσσουν τους ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς προσανατολισμούς, καταπατά με κραυγαλέο τρόπο το Σύνταγμα και υπονομεύει τα περιθώρια διαλόγου με την παρούσα υπουργό και κυβέρνηση.

Ο Ε.Φ.Δ. καλεί τα μέλη του να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι στο Ρέθυμνο την Παρασκευή και το Σάββατο (22-23/10/2010) και καλεί όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία του Ρεθύμνου να διαδηλώσουν μαζικά και ειρηνικά την αντίθεσή τους στις πολιτικές που κυοφορεί η κυβέρνηση.

Με σκοπό την ενημέρωση των διδασκόντων, των φοιτητών, των διοικητικών υπαλλήλων  αλλά και ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας ο Ε.Φ.Δ. θα συμμετέχει σε συνέντευξη τύπου την Παρασκευή 22/10 στις 12.00 και διοργανώνει εκδήλωση την ίδια μέρα στις 14.30 σε κεντρικό αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου.